Viivyttelyn on loputtava

(Forum24 28.2.2019)

Sosiaali- ja terveysuudistusta on valmisteltu jo kohtuuttoman pitkään. Uudistustyöhön ovat vuorollaan osallistuneet kaikki eduskunnan puolueet, mutta valmista ei ole tullut. Nyt on korkea aika saada työ päätökseen.

Perustuslakivaliokunta teki lakiesitykseen yksimielisiä muutosehdotuksia. Ministeriöt tarttuivat jo viikonlopun aikana tekemään tarvittavia muutoksia. Hallitus ei aikaillut. Pallo on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnalla.

Opposition edustajat sanovat, että valiokunnalla ei ole riittävästi aikaa käsitellä muutoksia. Tätä en usko. Valmistelutyötä ja eri malleja on pyöritelty jo yli vuosikymmen. Kaikki päätöksentekoon tarvittava tieto on kasassa, ja nyt on kyse halusta saada uudistus maaliin. Aiemmin uudistus on kaatunut perustuslaillisiin ongelmiin. Tällä kertaa ne ovat ratkaistavissa. Maakuntamalli sopii uudistuksen läpivientiin.

Vaalit ovat lähellä ja se näkyy hermostuneisuutena. Oppositio haluaa kerätä irtopisteitä mahdollisimman paljon, mahdollisimman lähellä vaaleja. Sanotaan, että uudistus on hallituksen käsissä. Myös oppositiopuolueet ovat vastuussa uudistuksen etenemisestä. Eduskunnan arvovaltaa nakertavan viivyttelyn on loputtava. Paketti on vietävä suureen saliin äänestettäväksi.

Mikäli uudistus kaatuu kalkkiviivoilla valiokuntaan, merkitsee se suuria ongelmia ennen kaikkea terveys- ja sosiaalipalveluja käyttäville ihmisille. Pisteiden keruussa tuntuu unohtuneen se, miksi uudistusta tarvitaan. Uudistuksen tarkoituksena on saada vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä laajemmille hartioille. Perusterveydenhuollon vahvistamisella varmistetaan hoitoon pääsy ilman ylimääräistä pompottelua. Sairauden hoidosta siirrytään entistä enemmän terveydenhoitoon ja ihminen nähdään kokonaisuutena.

Kuntien rahat eivät jatkossa enää riitä sote-palveluiden järjestämiseen. Jos uudistus jälleen lykkääntyy, maahamme tulee entistä laajempi yksityistämisaalto. Sitäkö oppositiopuolueet todella haluavat?

Nyt on aika sopia ja näyttää, että suomalainen päätöksentekojärjestelmä toimii. Edellisellä hallituskaudella Keskusta tuli hallituksen tueksi. Löytyykö nykyoppositiolta samanlaista vastuun kantamista?

Pohjois-Pohjanmaalla ja muissa maakunnissa valmistelutyötä on tehty kaikkien puolueiden yhteistyönä. Toivottavasti samat edustajat, jotka maakunnissa ovat sitoutuneet valmisteluun, tekevät saman myös eduskunnassa.

Olemme valmiita – onko eduskunta?

Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp