Vauhtia raiteille ja Pohjois-Suomeen

(Kaleva 20.3.2019)

Kun juna lipuu Oulun rautatieasemalle, voi matkustaja äkkiseltään luulla saapuneensa huonosti hoidettuun museoon. Tulevalla vaalikaudella Pohjois-Pohjanmaan on varmistettava rahoitus niin Oulun ratapihan kunnostamiselle kuin raideliikenteen kehittämiselle: tarvitsemme kaksoisraiteen Ylivieskasta Oulun kautta Iihin ja kolmioraiteen Oulun satamaan. 

Pohjois-Suomen maantieteellinen sijainti on fakta, joka ei muuksi muutu. Maakuntamme saavutettavuutta mitataan aina pääkaupungista katsoen. Ajattelumme on siirryttävä siihen, miten liikennejärjestelymme voisivat palvella mahdollisimman hyvin maakuntamme sisäistä liikkuvuutta. Poliittisilla päätöksillä vaikutamme alueemme saavutettavuuteen. 

Kolmioraide mahdollistaa tehokkaamman ja edullisemman rahdin toimituksen syvennettyyn Oulun satamaan ja koko sataman kapasiteetin hyödyntämisen. Kaksoisraide Ii-Ylivieska –välillä olisi merkittävä muutos elinkeinoelämälle ja maakunnan sisäiselle joukkoliikenteelle. Radalla kulkeva joukkoliikenne muodostaisi Oulun eteläisestä alueesta yhtenäisen työssäkäyntialueen.  

Kunnat, jotka eivät ole radan varressa, voitaisiin yhdistää linja-autoliikenteellä rataan. Työssäkäyntialue on jo laaja, mutta rataliikenne laajentaisi ja helpottaisi ihmisten kulkemista sen sisällä entisestään.  Yhtenäinen iso työssäkäyntialue vauhdittaisi koko pohjoisen merkittävyyttä Suomessa ja Euroopassa. Raideliikenteen suosiminen on askel ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. 

Viimeaikaiset uutiset Oulun seudun tulevaisuuden ennustetusta hiipumisesta voivat olla totta, jos emme tee asialle pikaisesti jotain. Maanantaiuutinen Stora Enson suunnitelmista vähentää lähes 400 työpaikkaa Oulusta on vakava uhka seudun kehittymiselle.

Uskon, että kaksoisraiteen kehittämiselle ja Oulun satamaan johtavalle kolmioraiteelle löytyy yhteinen poliittinen tahto kaikilta puolueilta. Oulu on laajan maakuntamme pääkaupunki, jonka menestyminen heijastuu koko Pohjois-Suomeen.

Jussi Ylitalo

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja

Kansanedustajaehdokas


Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp