Maataloudesta voimaa yrityskentälle

Kynnetty ja karhittu maa tuoksuu Tyrnävän lakeuksilla keväisenä päivänä. Valmetin vollottava perän ääni kuuluu Ängeslevän raitilta ja Jontikka kääntää pitkää siivua pellolla. Maanviljelijöillä on vuoden kiireisin aika. Kylvö- ja istutustyöt on tehtävä ajallaan, jotta pohjoisen lyhyt kasvukausi voidaan hyödyntää täysimääräisesti. Tyrnävä on vahvaa alkutuotannon aluetta. Täällä viljelijät ovat alansa huippuosaajia ja edelläkävijöitä. 

Tyrnävä tunnetaan Suomessa ja laajemminkin Euroopassa korkealuokkaisen siemen- ja ruokaperunan tuotantoalueena. Suomen ruoka- ja teollisuusperunatuotanto tukeutuu tyrnäväläisen, korkealuokkaisen siemenperunan käyttöön. Täällä kasvatetaan myös prosessiteollisuudessa käytettävää perunaa. Tyrnävän pitkä valoisa aika, pienilmasto ja hyvä maaperä luovat kiitettävät edellytykset maanviljelylle. 

Perunan ja alkutuotannon tuotteiden jalostaminen on Tyrnävällä hiipunut vuosikymmenten takaisista ajoista, jolloin tuottajien oma osuusmeijeri jalosti maidosta juustoa ja voita jopa vientiin asti. Myös perunaa jalostettiin omassa perunahiutaletehtaassa. Tällä hetkellä jatkojalostus on pienimuotoista ja laadukkaat raaka-aineet jalostetaan paikkakunnan ulkopuolella. Tyrnävän vahvuus jää suurelta osin hyödyntämättä korkeamman jalostusarvon tuotteina.

Terveellinen, lähellä tuotettu ruoka on nyt suosiossa. Kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia ruoan alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista. Laatutietoinen kuluttaja haluaa eettisesti tuotettua ja lähellä jalostettua ruokaa. Tähän kysyntään meillä olisi Tyrnävällä kaikki mahdollisuudet lähteä vastaamaan.

Olisiko Tyrnävän Osuusmeijerin, reilun vuosisadan takainen toimintamalli herätettävissä uudelleen henkiin? Silloin kouluttamattomat isännät ja emännät yksissä tuumin perustivat osuuskunnan, joka teki suuria investointeja maatalouden raaka-aineiden jalostukseen. Nykyisen tietotaidon voimin olisi hyvät mahdollisuudet maatalouden kannattavuuden lisäämiseen ja uusien työpaikkojen luontiin Tyrnävällä.

Maatalouteen tukeutuva teollisuus on luontainen tapa lisätä yritystoimintaa Tyrnävällä. Jalostusasteen nostolla luodaan uusien työpaikkojen lisäksi mielenkiintoisia työmahdollisuuksia kunnan alueelle. Jalostusasteen nosto tuo myös muulle yritystoiminnalle kasvumahdollisuuksia. Kerrannaisvaikutukset tuovat vaurautta ja hyvinvointia koko kuntaan. Kunta ja kehitysyhtiö voisivat toimia viljelijöiden yhteentuojina ja alkutuotannon yrityshankkeiden hankehallinnoijina.

Jussi Ylitalo

kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas #41 (kesk.)

Jaa julkaisu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp