Kotimaista jouluruokaa tarjoo kunnon väki!

(Kaleva 16.12.2018)

Kodeissa on nyt jouluruokien valmistamisen aika. Suomalaiset haluavat ostaa kotimaassa ja lähellä kuluttajaa tuotettuja ruokia ja raaka-aineita. Tämä on tärkeää suomalaiselle maataloudelle ja koko ruoan tuotantoketjulle.

Suomalainen ruokakulttuuri on rikas. Kotimaisista juureksista valmistetut laatikot, rosolli, kinkku ja suomalaiset kalat sekä yhä enemmän kasvispainotteinen ruoka kuuluvat joulupöytiimme. Moni myös hankkii ruokaa lahjaksi ystäville ja tuttaville.

Kotimaisen ruoan tuotantoketju on kuluttajien hyvästä tuesta huolimatta kriisissä. Monet aiemmin tulevaisuuteen uskoneet ja investointeja tehneet tilat ovat haasteiden edessä. Hetki sitten kerrottiin myös maitoa ja lihaa jalostavien yritysten vaikeuksista. Kauppa sen sijaan porskuttaa ja raportoi kannattavuutensa kohenemisesta.

Suomalainen elintarvikeketju kaipaa nyt kipeästi joululahjaa, jolla ketjun katteet jaettaisiin tasaisemmin eri portaiden kesken. Jos tilanne säilyy nykyisellään, johtaa se vääjäämättä kotimaisen ruoantuotannon ja jalostuksen vähenemiseen sekä omavaraisuusasteen laskemiseen. Elintarvikeala on myös merkittävä työnantaja. Tärkeää olisi, että kauppa antaa lisää tilaa suomalaisille ruoille omissa valikoimissaan ja huomioi suomalaisen maatalouden ja elintarviketuotannon tilan.

Ilmastotietoinen kuluttaja ymmärtää eron kotimaisen viljan ja tänne lennätetyn riisin välillä. Suomalaisille peruna on hyvä esimerkki ekologisesta lähiruuasta: alkuperä tunnetaan hyvin ja viljelijät kantavat vastuunsa lähiympäristöstä. Ympäristötietoisuus on tämän päivän maatalouden yksi kilpailuvaltti maailmanlaajuisesti. Suomalainen ruoantuotanto kestää tarkastelun.

Tehdään kotimaisia jouluruokavalintoja: nautitaan suomalaisista mauista lähimmäisten kesken ja ollaan ylpeitä ruokakulttuuristamme.

Jussi Ylitalo

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp