Lapsiystävällinen Suomi

(Kaleva 22.2.2019)

Viimeisen parin vuoden aikana on paljon kohuttu siitä kuinka vähän Suomeen syntyy lapsia. Huoli on aito. Vuonna 2017 lapsia syntyi 50 321. Syntyvyys on ollut viimeksi alhaisempi nälkävuonna 1868.  Vertailun vuoksi on todettava, että sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat ovat kaksi kertaa suuremmat – noin 100 000 syntynyttä per vuosi. 

Lapsilukua ei saada kasvuun lastentekohalusta kyselemällä tai lapsettomuudesta syyllistämällä nuorempaa sukupolvea. Moni haluaa lapsia ja elää pitkässä parisuhteessa, mutta työelämän ja perhearjen yhdistäminen arveluttaa. Uskon, että paras tapa vauhdittaa lasten tuloa tähän maahan on ilmapiirin muutos lapsiystävällisempään suuntaan.

Olen itse pienen pojan isä. Saimme tämän ilonaiheen perheeseemme viime keväänä. Elämä on muuttunut. Suurimpia muutoksia on ollut se, että aikataulut suunnitellaan nykyään pojan päivärytmin mukaan. En valita. Lapsi kuuluu arkeen ja kulkee mukana juhlissa ja tapahtumissa. Pienen pojan valloittava hymy ja pienen käden hellä kosketus leikkien keskellä on parasta mitä minulle on tapahtunut.

Kasvu vanhemmuuteen on ollut matka, joka on hyvin alulla, mutta vielä kovasti kesken. Useasti olen miettinyt kuinka tämän hetkinen neuvola on tukenut meitä vaimoni kanssa vanhemmaksi kasvussa. Lapsi on neuvolassa keskiössä: Pituus, paino, istuuko ilman tukea, löytyykö pinsettiotetta? En purnaa. Neuvolan tämän hetkiset resurssit eivät riitä vanhemmuuden tukemiseen. Tarvitsemme joka kuntaan perhekeskukset, joissa keskitytään lapsen lisäksi myös vanhemmuuteen ja koko perheen hyvinvointiin. Vanhemmuus on iso asia ja elämänmuutos, jossa tarvitaan arvostelematonta tukea. Hyvinvoivasta kodista on helpompi ponnistaa maailmalle eikä vanhemmuus ole painolastina arjessa.

Lapsiperheet tarvitsevat lisää joustoja työelämään, tukea vanhemmuuteen, kotiapua perhearjen keskelle ja taloudellisia kannustimia. Taloudellinen tuki ei itsessään kannusta lasten tekoon. Lapsia ei tehdä rahasta, vaan halusta jatkaa elämää ja rakentaa perhettä.

Tarvitsemme lapsiystävällisemmän Suomen.


Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp