Arvokas ikääntyminen – se meidän on taattava

(Blogi 29.1.2019)

Viimeaikaiset ikävät uutiset ikäihmisten vaillinaiseksi jääneestä huolenpidosta eivät voi olla osa tulevaisuuttamme ikääntyvässä Suomessa. Yhteiskunnan taso mitataan siinä kuinka se huolehtii ja kuuntelee heitä, joiden ääni ei kuulu taustamelun yli.

Yritysten tulee nostaa inhimilliset tarpeet voitontekoa suuremmaksi arvoksi. Julkisuuteen tulleet epäkohdat eivät tarkoita sitä, että laiminlyöntejä tapahtuisi koko sektorilla. Kunnilla täytyy olla riittävät resurssit hoivapalvelujen ostoon, tuottamiseen ja valvomiseen. Meillä jokaisella on vastuu lähimmäisistämme.

Hoitajamitoituksessa ei tule ottaa huomioon ainoastaan asiakkaiden määrää. Hoidon tarpeen tulee entistä vahvemmin määrittää hoitajamitoitusta, jotta jokaiselle hoitoa tarvitsevalle taataan laadukas ja yksilöllinen hoiva. Avustava hoitotyö on palveluyksiköissä tärkeää, mutta se ei saa viedä aikaa ja resursseja pois jokaisen asiakkaan perustarpeiden huomioimisesta.

Tarvitsemme pikaisesti sote-uudistusta kokoamaan resursseja yhteen. Esimerkiksi pienillä kunnilla ei aina ole riittäviä voimavaroja tuottaa tai valvoa hoidon laatua. Sote-uudistus asettaa kaikille palveluntarjoajille saman vaatimustason.

Meidän kaikkien yhteinen asia on taata ikääntyvälle sukupolvelle arvokas ikääntyminen laadukkaan ja yksilöllisen hoivan ympäröimänä. Jokainen meistä on vain hetken nuori. Huolehditaan, että yhdenkään tiedotusvälineen ei tarvitse tulevaisuudessa kirjoittaa siitä, kuinka ikäihmisten hyvinvointia on jossain päin Suomea laiminlyöty.

Jussi Ylitalo

Kansanedustajaehdokas

Jaa julkaisu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp